TOUR de FRance 2016  etappe 6 donderdag 7 juli

 

Na de beklimmingen in het Centraal Massief volgt een rit die op maat lijkt van vrijbuiters. Tussen Arpajon-sur-Cère en Montauban trappen de renners 187 km bij elkaar. Brengen vluchters inderdaad een lange ontsnapping tot een goed einde of laten de sprintersploegen het niet zover komen? In Montauban is in ieder geval alle ruimte voor een excellente massasprint.

Vertrekplaats Arpajon, een dorp met circa 6.500 inwoners, had in de jaren negentig wel een criterium, maar de Tour was er nog nooit te gast. Daarvoor moesten de inwoners naar het naburige Aurillac, waar Henry Anglade in 1959 won en Luis Leon Sanchez in 2008.

Montauban is een ander verhaal. De stad was in de jaren negentig zowat een vaste pleisterplaats in de Route du Sud. Ook de Tour kwam er aan, in 1998, toen Jacky Durand er de 8e etappe won. Achteraf bezien was er weinig reden tot feest. Die dag begon de zwanenzang van TVM, toen onthuld werd dat de Franse douane eerder dat jaar twee mecaniciens van TVM had betrapt op het transport van een pakketje EPO. We hebben het natuurlijk over Le Tour Dopage en behalve TVM en Festina moesten ook alle Spaanse teams voortijdig de Tour verlaten.

Montauban was ook nog eens het trieste decor van het zware ongeval van voormalig topwielrenner Laurent Jalabert. Op 11 maart 2013 raakte hij zwaargewond nadat hij door een auto werd geschept tijdens een ontspannen fietstocht.

Hoog tijd dat er in Montauban nu eens mooie geschiedenis wordt geschreven!

 

Route:

Arpajon sur Cère – Montsalvy – Vieillevie – Flagnac – Decazeville – Montbazens – boven over Villefranche-de-Rouergue – Caylus – Saint Antonin de Noble Val – Cazals – Penne – Bruniquel – Montricoux – Nègrepelisse – Montauban