CASTELNAU-MONTRATIER   www.castelnau-montratier.fr 

 

Een lange geschiedenis…..

Zonder twijfel is Castelnau-Montratier door de Romeinen bezet geweest. Er zijn belangrijke Gallo-Romeinse overblijfselen uit de 1e en 2e eeuw gevonden bij “Moulin du Souquet”. De ‘regio’ van Castelnau werd doorkruist door zes Romeinse wegen.

In de 11e eeuw werd een nieuw kasteel gebouwd, die werd verwoest door Simon de Montfort tijdens de Albigenzen oorlog in 1214.

Tegen 1250 werd de stad herbouwd door de Heer Raties en gaf het dorp zijn naam. Het werd gebouwd als een bastide (Bastide is de Franse benaming voor een versterkte nederzetting. Typerend voor de bastide is een rechthoekig stratenpatroon naar Romeins voorbeeld rondom een centraal marktplein.)

De structuur van de stad en het centrale plein met arcades en overdekkingen hebben de tijd doorstaan, hoewel drie van de vijf poorten zijn verdwenen. In dit dorp vindt u ook de winkels voor alle dagelijkse benodigheden.

 

 

Castelnau-Montratier is een zeer levendig plaatsje met vele activiteiten / festiviteiten.

Op de zondagochtend is er de wekelijkse markt en elke 2e dinsdagochtend van de maand een extra markt. Een must is de regionale productenmarkt in de zomermaanden op de woensdagavond. Ontdek hier de heerlijke regionale producten en geniet er direct van aan de lange tafels onder het genot van een muzikaal optreden.

 

 

La Maison Jacob

Hoog, imposant gebouw uit de 13e eeuw.

Huisvest de bibliotheek, de muziekschool en expositiezalen.

 
   
Église Saint Martin

Byzantijnse Romaanse stijl. Vierde haar honderdjarig bestaan ​​in 2007.

   
Les Moulins à Vent

Drie mooie windmolens staan fier bij de ingang van het dorp, getuigen van een rijk en welvarend verleden.

 
   
Les Lavoirs               

Lavoir de Truffe: Een weg met mooi panorama brengt u vanaf la place du Foirail naar deze wasplaats.

Lavoir de Fontenilles: is een oude trog.