SAINT-CIRQ-LAPOPIE  Website St. Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie is schitterend hoog gelegen op een rots langs de Lot. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de mooi gerestaureerde oude huizen. Het is het mooiste dorp in het dal van de Lot en is genoemd naar de 3de-eeuwse heilige St-Cyrus en naar La Popie, de man die hier een groot kasteel liet bouwen, welke overigens in 1580 werd verwoest. Bij de ruïnes van dit kasteel staat een mooie versterkte kerk uit de 16de eeuw. Leuk detail is de maat onder aan de klokkentoren waarmee vroeger op de markt graan werd afgemeten. Saint-Cirq-Lapopie, overigens niet bereikbaar met de auto, bezit fraaie smalle straatjes met kleine binnenplaatsjes.

Vanaf het begin van de 20ste eeuw is het dorp in trek geweest bij kunstschilders en galerijen uit Parijs. Op korte afstand van Saint-Cirq-Lapopie ligt la Grotte Pech-Merle.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

Fort La Popie

Kerk, 16de eeuw

Châteaux de la Gardette met musée Rignault

Belvédère de Bancourel

 

 

ROCAMADOUR  Website Rocamadour

 

‘De huizen boven de rivier, de kerken boven de huizen,

de rotsen boven de kerken en het kasteel boven de rots’

Rocamadour een middeleeuwse stad, zich vastklampend aan een steile rots. Rocamadour, betoverend in het licht van de ondergaande zon….. Het is een beeld dat zich voor eeuwig vastzet in uw geheugen. De stad is in terrasvorm gebouwd langs de flanken van een steile rots. De huizen, de daken, de kerken; ze lijken allemaal deel uit te maken van die rots. Het beste uitzicht op deze plaats heeft u vanuit het nabijgelegen gehucht L’Hospitalet.

Men komt binnen langs de Porte du Figuier (poort 13e eeuw) en volgt dan de rue de la Couronnerie. Het is de enige straat in Rocamadour, zeer levendig en vol met kleurrijke winkels en fraaie huizen. Na een paar minuten komt u bij de monumentale trap (Grand Escalier) van 233 treden, die u naar het hart van Rocamadour brengt; Parvis des Églises, een plein met 7 heiligdommen. Absoluut niet te missen is de ‘Chapelle Notre Dame’ met de Zwarte Maagd.

Rocamadour is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk.

 

 

LAUZERTE  Website Lauzerte

 

Lauzerte behoort tot de dorpjes met het label “Les Plus Beaux Villages de France”. De naam Lauzerte is afgeleid van het Latijnse “lucerna”, een lamp. Het karakteristieke oude vestingstadje uit de twaalfde eeuw ligt boven op een heuvel. Het had dus een ideale positie voor de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Als een baken van licht. De Place des Bastides, het marktplein, is het kloppende hart van Lauzerte. Omgeven door oude stenen huizen met houten gevels. Een van de uiteinde heeft een verrassend element: de gekrulde hoek. De St. Barthélemykerk aan het plein is, met zijn prachtig barok altaarstuk in verguld hout, ook een bezoekje waard.

 

Bijzonder is de  “Jardin de Pèlerin”: Hij is gemaakt in de vorm van een levensgroot ganzenbord dat de geschiedenis en de bedevaartroute van de Heilige Jacob van Compostella verhaalt. Dobbelstenen en een folder vindt u in het Office du Tourisme van Lauzerte.

 

 

MOISSAC  Website Moissac

Het is aangenaam leven in Moissac, een stadje dat zich op het kruispunt bevindt van grote verbindingswegen.
In Moissac vindt men het Canal de Garonne, dat het Canal du Midi verbindt met Bordeaux. Het kanaal staat open voor pleziervaarders en het kruist de rivier de Tarn, dankzij een kanaalbrug, een heel opmerkelijk bouwwerk dat men ontdekt tijdens een tocht langs de Véloroute des 2 Mers.

 

Moissac is sinds de middeleeuwen ook een belangrijke etappe langs de bedevaartweg naar Santiago de Compostela en die reputatie heeft de stad ook vandaag nog. Die positie wordt beklemtoond door de Abbaye de Saint-Pierre (werelderfgoed)
Het portaal van de abdijkerk, die gesticht werd in de 7e eeuw, is versierd met een timpaan dat het Laatste Oordeel voorstelt. Het wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de romaanse kunst
in Frankrijk. De abdij verdient ook aandacht voor haar kloostergang uit 1100, die men zonder aarzelen uniek in de wereld mag noemen vanwege de staat waarin hij bewaard bleef en zijn stilistische perfectie.

 

 

BRUNIQUEL  Website Bruniquel 

Bruniquel heeft het label “les plus beaux villages de France”

Het is een oud terrassendorp met nauwe, schuinlopende straatjes. Vroeger vormde het een doorgang voor handelaren en een halteplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Talloze houten en stenen woningen, met overhangende erkers of vakwerk, uit de 14e tot 16e eeuw, zijn voorzien van torentjes, deuren en accoladebogen, tweelingvensters en vensterkruizen, en gebeeldhouwde figuren. Een getuigenis van het rijke verleden van het stadje.

In de middeleeuwen was Bruniquel een rijke handelsplaats. De oorsprong is veel ouder: in de buurt werden enkele grotten aangetroffen met sporen van bewoning die tot 15.000 jaar teruggaan.

De kerk, die tijdens de godsdienstoorlogen tegen de grond is gegaan, is in de 17e eeuw herbouwd en in de 19e eeuw heringericht. De twee kastelen zijn een bezoekje waard. Binnen dezelfde muren vindt u een middeleeuws én een renaissanceslot.

Het Payrolhuis is een plaatselijk museum. Het was ooit de residentie van de gouverneurs, en werd genoemd naar de familie die hier van 1271 tot 1671 woonde. Ze werden rijk door de pastelhandel.

Maak een wandeling langs de stadswallen. U vindt nog de resten van 3 van de 7 stadspoorten. Er zijn vele leuke dingen te ontdekken. Bv aan de Place du Rocas kunt u via het ezelspaadje naar beneden, het ondergrondse lavoir, de drenkplaats voor paarden in een vorm van een hoefijzer.

 

Zowel vanuit de kastelen als vanuit het dorp heeft u mooie panorama’s over de valleien van de Aveyron en de Vère. Vergeet op de terugweg niet de kastelen vanuit de vallei te bewonderen; majestieus!

 

 

SAINT-ANTONIN-NOBLE-VAL   Website St. Antonin-Noble-Val

Dit, in de zomer zeer levendig, dorp ligt aan de oever van de Aveyron. Vanaf hier kunt u heerlijke kanotochten maken over deze mooie rivier, door de gorges.

Het dorp dankt zijn charme aan zijn leuke straatjes met oude huizen en zijn ongedwongen sfeer.

Met de Gorges de l’Aveyron hoog erboven en vooral de majestueuze Roc d’Anglars geniet u overal van een geweldig uitzicht.

De film ‘The hundred foot journey’ is opgenomen in St. Antonin-Noble-Val.

 

 

CORDES-SUR-CIEL   Website Cordes-sur-Ciel

Cordes-sur-Ciel ligt als een stenen kroon op een groene rotsheuvel. In de benedenstad is er voldoende parkeergelegenheid. Laat daar de wagen achter zodat je de middeleeuwse bovenstad te voet kunt verkennen.Wie wat moeilijker te been is kan tijdens het toeristisch seizoen op het centrale plein in de benedenstad ook het toeristisch treintje nemen.

Wanneer u door de steile straatjes van Cordes-sur-Ciel wandelt, ziet u de sculpturen op de gevels van de huizen. Zij zijn uitzonderlijk vanwege hun uitdrukkingskracht en hun overvloed. Op de gevels in okerkleurige zandsteen kijken draken, dieren en vreemde personages naar de voorbijgangers. Zij hebben een mysterieuze betekenis en daardoor gonst het hier van de legendes.
Ga ook een kijkje nemen bij de kunstenaars en de ambachtslui die mee de reputatie van het stadje vestigden. Schilderijen, beelden, keramiek, leder… u vindt het hier allemaal. Duw de deur open van hun winkels en ateliers en bewonder hun vakmanschap. Mis ten slotte ook het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst niet, de sprookjesachtige wereld van het Museum van de Suikerkunst en de Jardin des Paradis, een verzameling van tuinen met elk een eigen stijl.

 

 

NOG ENKELE LEUKE DORPJES……….

MONTCUQ,  CAUSSADE,  MONTPEZAT de QUERCY

 

Website informatie Zuid-Westen van de Quercy Blanc