GOUFFRE de PADIRAC  Website gouffre de Padirac

Le Gouffre de Padirac is het bekendste grottenstelsel van Europa. Hij wordt beschouwd als het meest bijzondere geologische fenomeen van Frankrijk. Na een adembenemende afdaling, te voet of met de lift, tot een diepte van 103 meter komt u bij een ondergrondse rivier. U daalt in een boot de rivier af om de ondergrondse galerijen te kunnen bezichtigen. Vervolgens komt u langs de “Grande Pendeloque”, een enorme stalactiet van wel 60 meter, die u de indruk geeft te hangen aan een draad om zichzelf in het onderliggende “regenmeer” te bewonderen. U gaat te voet verder naar het meer van “Gours” en het gewelf van de “Grande dôme” met een hoogte van 94 meter. Een overweldigend gezicht.

 

 

GROTTE du PECH MERLE  Website grotte Pech Merle

Grotte du Pech-Merle is via de wegwijzers in het plaatsje Cabrerets makkelijk te vinden. De grot werd in 1922 ontdekt. In de grot hebben 20.000 tot 40.000 jaar geleden mensen hun sporen nagelaten door middel van geschilderde en ingekraste afbeeldingen. De tekeningen van bizons, paarden en mammoets zijn gemaakt met houtskool, ijzeroxide en bruinsteen. In het Musée Amédée-Lemozi krijgt u een goede indruk van het leven van de prehistorische mens. U betreedt de 3 kilometer lange grotten via een trap. De meeste muurschilderingen zijn te zien aan het begin van de grot. Er mogen per dag 700 bezoekers de grot betreden. In het hoogseizoen is het verstandig om 3 tot 4 dagen van tevoren te reserveren.

 

 

GROTTE de LACAVE  Website grotte Lacave

Les Grottes de Lacave vindt u in Lacave. In dit stelsel van druipsteengrotten bevinden zich enkele meertjes en twaalf betoverende zalen. U kunt gebruik maken van een elektrische trein en een lift.

 

 

 

GROTTE de COUGNAC  WEBSITE GROTTE DE COUGNAC

Circa 3 kilometer ten noorden van Gourdon liggen de Grottes de Gougnac, een van de mooiste grottenstelsels met prehistorische schilderingen in de Lot. De grot bestaat uit een groot netwerk van galerijen. Er zijn twee grotten die 200 meter uit elkaar liggen. De belangrijkste grot is net als de Grotte de Lascaux en de Grotte de Pech-Merle lange tijd geblokkeerd geweest. De gevonden muurschilderingen verkeren hierdoor nog in een zeer goede staat.

 

 

GROTTE de PRESQUE  Website grotte de Presque

Op 9 km van Padirac en 5 km van Saint-Céré ligt de druipsteengrot van Presque, ook wel de grot der zuilen genoemd. Deze grot is ontdekt in 1825 en geopend voor het publiek in het jaar 1922. In de grot vindt u fraaie kalksteenformaties, waaronder stalagmieten en stalactieten. Enkele van hen zijn samengegroeid tot imponerende zuilen die de bodem en het plafond van de grot met elkaar verbinden.

 

 

GROTTE de FOISSAC  Website grotte de Foissac

De prehistorische grot van Foissac werd ontdekt in 1965 door twee boeren. Deze zagen in de winter ergens damp vandaan komen, en toen ze beter keken zagen ze dat de damp uit een gat kwam: de grot van Foissac. De grot ging open voor publiek in 1973.

De grot is zeven kilometer lang en bevat een aantal natuurverschijnselen die in de loop der eeuwen in de grot zijn gegroeid. Zo zijn er op een bepaalde plek stalactieten die bolvormig zijn geworden door bepaalde stoffen in het water. Ook zijn er in deze grot archeologische vondsten gedaan. Zo zijn er achterin de grot een aantal skeletten gevonden van holbewoners, die in de Bronstijd geleefd hebben. Men vermoedt dat de ruimte achterin de grot werd gebruikt als een soort graftombe. De skeletten liggen nog op precies dezelfde plek als waar ze zijn gevonden in de grot. Er zijn ook potten gevonden die de holbewoners lang geleden gebruikten. Ook deze vondsten kun je nog steeds zien in de grot.

Een ondergrondse rivier (een zijtak van de rivier de Lot) loopt door de grot en heeft ervoor gezorgd dat de grot heeft kunnen ontstaan. Er zijn ook oude stukken hout in die rivier gevonden.

In de grot bedraagt de temperatuur het hele jaar door constant 13 graden Celsius. Vandaar dat de boeren die de grot hadden ontdekt, damp zagen opkomen uit de ingang: de temperatuur in de grot was ’s winters hoger dan de temperatuur buiten. Door de constante temperatuur van 13 graden groeien er kristallen in de grot.

 

 

GROTTE du BOSC  Website grotte du Bosc

La Grotte du Bosc, schittert door zijn verscheidenheid van kleuren en de uitzonderlijke rijkdom van zijn afzettingen. De bezoeker ontdekt met verbazing alle fantastische vormen, gerealiseerd door het water sijpelend door de kalkgebieden. Deze grot is een oude rivierbedding van de rivier de Bosc, die nu veel lager stroomt. Het is een lange gang, circa 200 meter lang, 2 à 4 meter breed en met een hoogte van 4 tot 8 meter, waar zich enkele zalen bevinden.

 

 

 

PHOSPHATIERES du CLOUP d’AURAL Website Phosphatieres

De Phosphatières du Cloup d’Aural zijn oude mijnen uit de late 19e eeuw.

De exploitatie heeft een rijke fossiele ontdekking blootgelegd. Quercy is de enige regio in de wereld waar men de evolutie tussen fauna en klimaat kent van meer dan 30 miljoen jaren.

Deze open grotten leggen een bijzondere flora van tropische sfeer bloot, perfect aangepast aan zijn koele en vochtige omgeving, tussen licht en onderwereld.

 

 

GROTTE des MERVEILLES  Website grotte des Merveilles