PARC NATUREL RÉGIONAL des CAUSSES de QUERCY            

WWW.PARC-CAUSSES-DU-QUERCY.FR

Het Parc Naturel Régional des Causses du Quercy bedekt een gedeelte van het departement Lot. Dit park vormt een knappe compositie met zowel warme ‘causses’ (kalksteenplateaus) als frisse dalen, onder andere van de rivieren Lot en Célé. Hier zijn een aantal grote toeristische trekpleisters gelegen (Rocamadour, St-Cirq-Lapopie, Gouffre de Padirac, enz.), 22 plekken die uit ecologisch oogpunt bijzonder interessant zijn en waar de plaatselijke bouwkunst alle mogelijkheden van de droge stenen  benut. Muurtjes en herdershutjes, fonteinen en wasplaatsen, schuurtjes en molens: de bezoeker staat steeds weer voor nieuwe verrassingen. De streek wordt langzamerhand voor toeristen geschikt gemaakt en, sinds het park in 1999 opgezet is, brengt men steeds meer wandelpaden, bergstromen en droog weidegebied in de oude staat terug en worden kleine bouwwerken gerestaureerd. 

 

 

LES JARDINS SECRETS   Website geheime tuinen

“Les Jardins Secrets” (De Geheime Tuinen) werden in 2002 bedacht door de dienst van Groenvoorzieningen van de stad Cahors en bieden een originele manier om het groen van de stad te benadrukken, zonder de oude binnenstad te raken.

Deze tuinen, geïnspireerd door de tuinen die te vinden waren in de kastelen en abdijen van de Middeleeuwen, bieden verschillende thema’s rondom het gouden tijdperk van het middeleeuwse Cahors:

° de “Jardin Mauresque” is een haven van rust geïnspireerd door de Moorse paleizen uit Andalusië en    

   Marokko

° het “Herbularium” is een tuin met geneeskrachtige planten die aan de voet van de kathedraal ligt

° de “Courtil des Moines” biedt perken omheind met kastanje houten latjes vol groenten die tijdens de

   Middeleeuwen werden gegeten

° de “Jardin de la Sorcière et du Dragon” verwijst naar demonische planten en legendes…

Deze in totaal 25 op milieuvriendelijke wijze onderhouden tuinen geven charme aan de straatjes van de stad die hiermee veel prijzen heeft gewonnen.

 

 

LE JARDIN du PÈLERIN

Een tuin in Lauzerte, ontworpen als een groot ganzenbordspel met als thema de bedevaart naar St Jacques de Compostella. Via het spel ontdekt men de geschiedenis, het leven van de pelgrims in de Middeleeuwen, het Europese culturele en taalkundige erfgoed (pelgrim songs) Dobbelstenen en brochure zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Lauzerte.
– Geklasseerd als: Jardin Remarquable
– Architectuurprijs Midi-Pyrénées, winnaar 2003.
– Special Jury Mention Awards “Een Landschap Erfgoed” 2003.
– 1e prijs Cultural Tourism Awards Midi-Pyrenees 2001.

 

 

LES JARDINS de QUERCY   www.lesjardinsdequercy.fr

 

 

MIDDELEEUWSE TUIN – Cardaillac

Jardin Médiéval in Cardaillac

Een kleine openlucht museum: de middeleeuwse tuin biedt een ruime keuze aan planten die in de middeleeuwen gebruikt werden: textiel (linnen en hennep), kleurstof (pastel, garance, gaude…), geneeskrachtige kruiden, en zelfs sommige met magische kracht!
Een nieuw gedeelte is gereserveerd voor de moestuin.
U vindt hier o.a.; maggiplant, fenegriek, wikke, kikkererwten, tuinkers, enz… Meer dan 150 soorten, met uitleg over de oorsprong, hun eigenschappen en hun gebruik in de Middeleeuwen.

Bij deze tuin zijn speelplaatsen voor kinderen, petanquebanen en een gedeelte voor een picknick.

 

 

DOMAINE du GAZANIA   www.domainedugazania.fr