CAHORS Website Cahors          

Historische kunststad Cahors; de grootste en hoofdstad van de Lot.

Op een plaats waar de rivier de Lot één van zijn mooiste lussen heeft neergezet is in de tijd van de Romeinen Cahors ontstaan. In de middeleeuwen groeide de stad uit tot een commercieel en financieel centrum van Europees niveau. Hij beleefde een gouden tijd en dat merkt men nog wanneer men door het levendige en intacte oude centrum wandelt.

Gezien vanaf de Mont St. Cyr verschijnt de stad als een punt aan de horizon, een massa okerkleurige daken onderbroken door mooi boomgroen en een wirwar van straatjes.

                                                                                                                           

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

Pont Valentré (Werelderfgoed)

Deze voetgangersbrug is het symbool van de stad. In 1308 is met de bouw van de brug begonnen. Het bouwen van de brug heeft 70 jaar geduurd; zo is ook de mythe van de duivel ontstaan. De bouwmeester van de brug zou zijn ziel aan de duivel verkocht hebben om de bouw te versnellen, maar was er met een list vanaf gekomen. Als represaille brak de duivel elke nacht af wat er de dag ervoor aan de centrale toren toegevoegd was. Bij de restauratie in de 19e eeuw is daarom een duivel in de middelste toren toegevoegd.

Cathédrale Saint-Étienne (Werelderfgoed)

Église Saint-Barthélémy

Jardins Secrets

De geheime tuinen van Cahors zijn uniek in Frankrijk. Men vindt ze verspreid over de hele stad. Dit origineel parcours is een  uitnodiging om rond te wandelen in de middeleeuwse straatjes en via de tuinen kennis te maken met het erfgoed van de stad en met planten die in de middeleeuwen werden geteeld.

 

Onder de arcades van de vroegere middeleeuwse winkeltjes huizen vandaag restaurants, cafés en winkels. In de schaduw van de platanen nodigt de boulevard Gambetta, een erfenis uit de 19e eeuw, uit voor een ontspannende wandeling.

 

 

 

FIGEAC Website Figeac

Figeac is een middeleeuwse stad vol charme gelegen aan de rivier de Célé. De oude stad, rijk aan oud erfgoed, vraagt om een wandeling. De pittoreske steegjes waarlangs herenhuizen met gebeeldhouwde gevels en stenen huizen met houten muren staan, maken zonder twijfel de wandelaars gelukkig.

Figeac zal u bevallen vanwege zijn vitaliteit en zijn cachet, maar ook vanwege de omliggende landschappen: een bergachtig reliëf dat de uitloper is van het Centraal Massief, de pastorale landschappen van de Quercy, de meanders en kliffen van de schitterende vallei van de Célé…
De benijdenswaardige ligging van Figeac, in een netwerk van handelswegen, maakte er een bloeiende stad van. Vanaf de 12e eeuw zorgde de handel voor welvaart en bovendien werd Figeac een etappe langs de bedevaartweg naar Santiago de Compostela.

Begin uw kennismaking met deze historische kunststad met de Terrasse du Puy, die een spectaculair uitzicht op de stad geven. Geniet op zaterdagmorgen van de kleuren en geuren en de zuiderse sfeer op de markt van Figeac. Hij bezet het hele middeleeuwse deel van de stad. Alle lekkere producten van de Quercy zijn aanwezig.


BEZIENSWAARDIGHEDEN:

Hôtel de la Monnaie een van de hoogtepunten in Frankrijk van de middeleeuwse bouwkunst

Champollion (de man die de hiëroglyfen ontcijferde) Museum is gewijd aan de Egyptische kunst

Place des ecritures een immense steen in graniet, vol hiëroglyfen, bedekt er de grond. Het is een voorstelling van de beroemde ‘steen van Rosetta’

Eglise Saint Sauveur /  Eglise Notre Dame du Puy

De Chemin du Puy (Werelderfgoed) 18 km lange pelgrimsroute tussen Figeac en Montredon

 

 

MONTAUBAN  Website Montauban

Montauban, hoofdstad van het departement de Tarn et Garonne, is een vrij jonge stad. Gesticht in

de 12e eeuw door de graaf van Toulouse. Handelsstad in de middeleeuwen en toevluchtsoord voor de protestanten tijdens de godsdienstoorlogen.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

La place Nationale

De huidige arcades zijn gebouwd in de 17e eeuw om de oude houten te vervangen. Deze werden door twee branden vernietigd.

L’ancien collège des Jésuites

 

L’église Saint-Jacques  

La cathédrale Notre-Dame

Le musée Ingres

Le pont Vieux

Deze middeleeuwse brug stamt uit de 14e eeuw, en is gebouwd in opdracht van koning Philip.

Le muséum Victor Brun

L’hôtel de ville

La rive gauche du Tarn

Les couvents du quai Montmurat

La rue Armand Cambon

Le théâtre Olympe de Gouges

 

 

 

TOULOUSE Website Toulouse     

TOULOUSE….

…. de roze stad, hoofdstad van de regio Midi-Pyrénéen, een grootse stad met een ziel van een dorp

…. de 3e universiteitsstad van Frankrijk. Een van de redenen waarom de stad nooit slaapt en er altijd een 

     feestsfeer hangt.

…. de stad waar de wieg stond van de Concorde, de Arianeraket en de Airbus A380,het grootste vliegtuig

     dat er ooit gemaakt werd.

…. een stad met een passie voor rugby (Stade Toulousain). Ze hebben één van de beste teams van het  

     noordelijk halfrond.

…. waar de Garonne doorheen stroomt. De kades vormen een favoriete wandelbestemming voor de  

     Toulousains.

…. trendy en gezellig tegelijk

 

Het centrum laat zich makkelijk te voet verkennen. Men ontdekt er voetgangersstraatjes, vele pleintjes met fonteinen, mooie lanen en grote tuinen, charmewinkels en luxewinkels…..

Of ontdek de stad vanuit een andere invalshoek en maak een riviercruise op de Garonne of het Canal du Midi (Werelderfgoed). Deze boottochten bieden een prachtig panorama van de stad, de bruggen, de groengebieden…..

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

* Place du Capitole

Betiteld als het derde mooiste plein van Frankrijk. Met in het indrukwekkende stadhuis ‘La Salle des Illustres”

* Basiliek van Sint-Sernin

De grootste Romaanse kerk van West Europa en een belangrijk toevluchtsoord voor de pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostella.

* Cathédrale Saint-Étienne

Saint-Étienne is in feite het resultaat van 3 opeenvolgende projecten voor de bouw van de kathedraal die noodgedwongen met elkaar zijn verbonden: De noordgevel biedt het vreemde schouwspel van 2 afzonderlijke, naast elkaar geplaatste hoofdgebouwen, de westkant wordt gekenmerkt door meridionale gotiek, de oostkant door noordelijke gotiek, daterend uit een periode waarin de kathedraal moest rivaliseren met kathedralen in Noord-Frankrijk en Île-de-France. Ten slotte zijn er onder de klokkentoren sporen van het Romaanse gebouw te zien.

* Jacobijnenklooster

Het Jacobijnenklooster is een pronkstuk uit de kloosterarchitectuur. Indrukwekkende architectuur van bakstenen aan de buitenkant, maar open van binnen, met een uniek schip, een evenwichtige ruimteverdeling en uiteraard de klokkentoren met de kleine raamopeningen waarboven mijtervormige bogen zijn aangebracht. Binnen in de kerk kunt u bij het koor de beroemde ‘palmier’ bezichtigen, een architectonisch hoogstandje bestaande uit kruisbogen en 22 boogribben.

* Place Wilson

* Musea

-Natuurlijke Historie, -Augustin Museum; schone kunsten, -Antiekmuseum Saint Raymond,

Les Abattoirs; moderne en eigentijdse kunst, -Georges Labit; Aziatische kunst,

Paul Dupuy; Grafische decoratieve kunst

* Gastronomische specialiteiten

Cassoulet, gedroogde worst, fenetra (taart met meringue), brique du Capitole (chocolade), Armagnac

* Themapark ‘Cité de l’Espace’

met de werkplaats van de Airbus A380.

* Plan Lumière

Een bijzondere verlichting waardoor je bij het vallen van de avond een monumentale stedelijke fresco ziet ontstaan.